Coolllzz!!

Friday, 19 June 2015

Chicken Pox??? Ohhh Tidakkk

Seumur hidup aku xpernah lg naik chicken pox. Tapi kalau chicken chop tu memang aku suka sangat. Hinggalah my eldest son bwk balik that virus tu ke rumah. Masa dia kena ari tu, memang aku n hubby bergilir cuti. Bile dh sembuh, aku bersyukur sangat2  sebab masih lg bertahan, tidak djangkiti virus tersebut.

Until 1 day, balik je dr Bukit Jalil aku mula rase xsedap badan. Oh yea, setiap hujung minggu memang aku sentiasa bawak dua2 hero ni ke Bukit Jalil. Seronok tgk dorg ni terlepas bebas, lari xcukup tanah hahah. Ok back to the story, badan mula rase seram sejuk mcm nk demam. Malam tu aku menggigil demam dan yg plg sadis, habis sakit sendi2 badan. Aku mula rase agak pelik sbb tetibe demam. N the next day, akhirnye tumbuhla bijik2 yg selame ni ditunggu2. Mula2 naik sebijik dua kt leher, badan pulak dh mula rasa miang. Then tumbuh lg dan lg. Hubby dh bgtau ni sah2 chicken pox.

Punye la miang 1 badan, tgn ni mcm munyit je asyik nk menggaru. Dah tua bangka baru nak naik mcm ni la, sampai atas kepala bijik2 tu bermaharajalela. Dah la besar2 berair. Sempena dpt chicken pox tu, doc memang bermurah hati sgt bg aku mc 2 minggu.

Hubby carikan daun semambu buat alas tdo takut gatal, memang aku tdo asing dgn ank2, plg risau kalau jgkit pd bb. Daun semambu tu aku rebus n buat mandi dan ade yg aku blender cmpur bedak sejuk utk djadikan masker. Alhamdulillah, walaupun bijik2 besar tp xberparut. Plg penting bila dpt virus ni, kena pantang makan. Makanan yg gatal n bisa xboleh, telur xboleh, kicap xboleh n jangan menggatal nk p main hujan.

Ni aku nk suggestkan ubat2 ni sekiranye korg djgkiti chicken pox

Ni ubat telan. Sangat berkesan untuk mengurangkan jangkitan dan gatal. Bagi yg tua bangka bru nk naik chicken pox, doc mmg suggest ambik ubat ni

Ni cream utk sapu. Sangat mujarab utk elakkan parut. Kalau xnak muka tu berlopak2 ambik la cream ni. Tapi cream ni hye boleh dsapu bile chicken pox tu dh betul2 kering


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...