Coolllzz!!

Wednesday, 7 March 2012

Resepi Ais Krim yang Lembut dan Gebu

Ari nie aku nak kongsi resepi aiskrim ngan korang semua. Tq kakchah no.one@myresipi.com. Dah 2 kali aku buat, memang sedap. Resepi nie aku dah pass kat bos aku, dia cakap anak dia suka betul makan aiskrim tue. Korang cuber la, senang, sedap dan mudah..... YUMMYYYY...

Bahan-bahan ( 2 bekas )
  • 1 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu besar penuh ovalett / kek stabiliser. (Kat pasaraya banyak, aku guna brand Nur)
  • 1 sudu kecil perisa vanilla
  • 5 sudu besar gula (penuh)**kalau buat perisa coklat tambah gula 1 sudu lagi..agak2 le ye
  • Apa2 perisa kegemaran (serbuk koko, jagung atau strawberry atau apa saja..)
  • Boleh juga tambah biskut oreo @ cips more yang dipecah2kan.
Cara-cara
  1. Masuk semua bahan dalam mangkuk kecuali perisa kegemaran. Pukul adunan hingga berkrim (mcm buat baulu)...(Diwajibkan guna mixer)
  2. Bila dah betul2 kembang dan likat..bahagikan kalau nak buat 2 perisa. Masukkan perisa kegemaran. Pukul sekejap..
  3. Tuang berselang-seli dalam bekas. Hias dengan coklat cip. Simpan dalam peti sejukbeku semalaman dengan suhu maksimum sejuk. Jgn tutup bekas...dah betul2 beku baru tutup..
  4. *Kalau petisejuk jenis 1 pintu kena pastikan jgn selalu buka tutup peti..Nanti ice cream lambat beku. selamat mencuba...

* Aku kurangkan sikit gula sebab kalau ikut resepi nie ice cream manis sikit. Kalau nak sedap, letak kekacang.

20 comments:

  1. URM...sedapnya...nak buat la...
    thanks Hunny...

    ReplyDelete
  2. dah buat 2 mai la hantar kat cni ckitt...huhuhu..
    **wewiiittt..follower dah ramaiii...hihi =)

    ReplyDelete
  3. kita tgh cba buat ni.klau jd kita update k

    ReplyDelete
  4. Mcm sng je nk wat nti la nk try..leh wat bisnes hehe..

    ReplyDelete
  5. perisa vanilla tu jenama pa kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak nak guna telur u still can use satu sudu besar serbuk roti. telur tue bertujuan untuk memekatkan dan melemakkan aiskrim. boleh simpan sampai berbulan2 kat freeze. perisa vanilla plak apap2 brand boleh guna as long as halal

      Delete
    2. camner rupa ais krim neyh kalau da siap ek,??...mcm aiskrim walls dlm bekas besar yg slalu ade jual kt kedai 2 ke,?...mcm nk try jer..huhuhu..try perisa vanila sbb sy meniaga coconut shake.. ^_^

      Delete
  6. terima kasih atas infonya pak

    ReplyDelete
  7. Kalau guna blend leh x...

    ReplyDelete
  8. ak dh try, keras kematu aiskrim aku, tp sedap...XD

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...