Coolllzz!!

Thursday, 2 February 2012

Kuliah Jumaat : Solat Subuh di Masjid....

Seorang pemuda bangun pagi2 buta utk solat subuh di Masjid. Dia berpakaian, berwudhu' dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan menuju masjid, pemuda tersebut jatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangkit, membersihkan bajunya dan pulang kembali ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudhu' dan lagi berjalan menuju masjid .

Dalam perjalanan kembali ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yg sama1 Dia sekali lagi bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Di rumah, dia, sekali lagi, berganti baju, berwudhu' dan berjalan menuju masjid.

Di tengah jalan menuju masjid , dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu. Dia menanyakan identiti lelaki  tersebut dan  menjawab "Saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda..' Pemuda pertama mengucapkan terima kasih  dan mereka berdua berjalan ke masjid .

Saat sampai di masjid, pemuda pertama bertanya kepada lelaki  yang membawa lampu untuk masuk dan solat subuh bersamanya. Lelaki itu menolak. Pemuda itu  mengajak lagi hingga berkali2 dan lagi jawapannya sama. Pemuda  bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan solat. Lelaki itu  menjawab:


 
Aku adalah IBLIS (syaitan) 

Pemuda itu terkejut dgn jawapan lelaki itu. Syaitan kemudian menjelaskan, 'Saya melihat kamu berjalan ke masjid, dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah memaafkan semua dosa2mu. Saya membuatmu jatuh kedua kalinya dan bahkan itupun tidak membuatmu mengubah fikiran untuk tinggal di rumah, kamu tetap memutuskan kembali masjid .

Kerana hal itu, Allah memaafkan dosa2 seluruh anggota keluargamu. Saya KHUATIR jika saya membuat kamu jatuh utk kali ketiga, jangan2 Allah akan memaafkan dosa2 seluruh penduduk desamu, jadi saya harus memastikan bahawa anda sampai di masjid dgn selamat....'  

Jangan melepaskan sebuah niat baik yg hendak kamu lakukan kerana kamu tidak pernah tahu ganjaran yg akan kamu dapat dari segala kesulitan yg kamu temui dalam usahamu utk melaksanakan niat baik tersebut.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...